E-sport är fysiskt krävande

Forskare vid det tyska sportuniversitetet, Deutsche Sporthochschule Köln, har kommit fram till att e-sportare utsätts för liknande typer av fysiska påfrestningar som traditionella elitidrottare utsätts för.

Professor Ingo Froböse påbörjade sina undersökningar av e-sportare för fem år sedan och han räknas som något av en pionjär inom området eftersom han är den första forskare som studerat atleter som tävlar i just e-sport. Froböse säger själv att han var överraskad av resultaten: e-sportare utsöndrar lika höga nivåer av kortisol som en racerförare, deras öga-hand koordination än högre än den hos en pingisspelare (som är kända för att ha just det) och deras puls går ibland upp så högt som 160 till 180 slag i minuten, vilket liknar en maratonlöpares puls.

Dessutom är spel såsom Counter Strike eller League of Legends väldigt komplexa och kräver en hög taktiskt förmåga hos spelaren, utöver de motoriska färdigheterna som också behövs.

Så enligt Froböse är e-sport minst lika krävande som de flesta andra sporter, om inte mer krävande till och med. Det är dock så att de flesta av e-sportarna inte förstår hur stora påfrestningar deras kroppar utsätts för och många har misslyckats med att anpassa sin kost och träning därefter. Froböse menar att många skulle kunna förlänga sin e-sportkarriär med 4-5 år om de åt och tränade korrekt. Det är mycket i sammanhanget, eftersom en e-sportares karriär i dagsläget ofta tar slut kring 25 års ålder.

Referens: Science shows that eSports professionals are real athletes. 2016.